Mit professionelle virke
Jeg er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole.
Jeg har blandt andet arbejdet følgende steder:
NORDJYSKE Medier – som redaktionssekretær
Morsø Folkeblad – som redaktionssekretær
Den Danske Kampgruppe i Helmand – som presseofficer
Midtjyllands Avis – som lokalredaktør
Blå Kors – som informationsmedarbejder
Freelance – med bl.a. følgende kunder: Bladet Efterskolen, Blå Kors, Kristeligt Dagblad
Kristeligt Dagblad – redaktionssekretær og reporter
Her er en rejseartikel, der har været bragt i NORDJYSKE Stiftstidende:
På gudernes sti
GÅ: Vandreferie ved Amalfikysten i Italien
Af Hans Jørgen Hansen
Det er den sti, guderne brugte, når de skulle ned til havet, ikke mindst fordi der var sådan en smuk udsigt. Nu er det turisterne, der går på den sti. Og udsigten er stadig lige god.
Sentiero degli Dei – Gudernes sti – er imidlertid kun en af mange smukke vandrestier langs Amalfikysten. Det er sydsiden af den halvø, der går ud i Middelhavet syd for Napoli og rækker ud efter øen Capri.
Det er nok et af de bedste steder at gå foråret i møde. Man kan også holde vandreferie her i efteråret. Sommeren er varm på disse kanter, men brisen fra havet, der hele tiden er lige i nærheden, gør det udholdeligt.
Jeg valgte at møde foråret på Gudernes sti – og på mange andre stier og trapper med udsigter til appelsin- og citronplantager og med en næsten konstant duft af rosmarin i næsen. Jeg købte en rejse gennem Topas Travel, men også andre danske rejsearrangører har ture til Amalfikysten, og flere tilbyder også guidede ture på de smukke stier. Men det er bestemt også muligt at rejse til området på egen hånd, og flere af stierne er også afmærkede, omend ikke så tydeligt, som man se vandrestier mange andre steder i verden.
Jeg er glad for, at jeg købte en ferie med fire indlagte vandringer med en lokalkendt guide, Gianni Nancesi. – Som ung læste han litteratur, og i forbindelse med nogle sammenlignende studier blev han nødt til at lære sig dansk. – Nu har han været ansat som Topas Travels mand i Italien i 17 år.
Gianni kender de sjove barer og restauranter i landsbyerne på bjergsiderne. Han har gået på alle stierne, og han ved, hvor en hjælpende hånd vil være belejligt, når man skal over et særligt besværligt klippestykke eller en bæk.
Jo, man skal have en vis træningstilstand for at klare de mange ture op og ned ad klipper. Det er jo et meget gammelt kulturland, så på mange af stierne er der masser af stentrapper. Og masser betyder rigtigt mange. Når man har gået på et par tusinde trappetrin, så slapper man af i benene, hvis der på en strækning blot er en jævnt stigende eller faldende flad sti med grus.
Solide støvler eller sko med godt mønster i sålerne er nødvendige. Det er bjergstier med skiftevis klipper, grus, skovbund – og altså stentrapper.
Man skal også indstille sig på at gå langsomt. I Danmark er der ingen bakker større end at man jo kan få vejret igen på toppen. Men i bjergene bliver stigningerne ved og ved og ved. Hvis man er nødt til jævnligt at stoppe op for at få vejret, bliver man endnu mere træt. Men med et langsomt skridende tempo får man ikke behov for at stoppe op, og så går det meget hurtigere.
På min tur til stierne på Amalfikysten var alderspræsidenten i det 19 mand store hold 75 år. Han klarede alle ture uden problemer. Men der var da nogle, som på sidste dags vandring, hvor der var forskellige valgmuligheder, sprang over (uden om) det største bjerg eller tog en ekstra kop kaffe inde i byen mens vi andre gik ud for at besøge en vagtmand i et naturreservat, hvor han beskærer lidt oliventræer – og laver kaffe med citronsmag til de besøgende, han kender.
Amalfikysten er et kendt turistmål. Nede klangs vandet ligger den ene store villa efter den anden, hvor filmstjerner og andre kendte har holdt ferier i årtier. Ved kysten finder man også Maiori, Amalfi, Praiano, Positano og andre byer med adskillige hoteller, restauranter, udflugtsarrangører og butikker. – Lige så dan er der på nordsiden af halvøen, der vender ind mod Napoli-bugten.
Men Topas Travel har valgt at indkvartere sine kunder i en lille bjerglandsby, Nocelle, der ligger omkring 450 meter (cirka 1000 trappetrin) over Positano. Først for få år siden blev der lavet en kørevej op til Nocelle, og det tager 20 – 30 minutter at køre strækningen. Ved at tage trappen kan man gå ned på 25 minutter og op på cirka 45 minutter. Men det gør nas i benene!
Det er slemt nok at bevæge sig rundt i Nocelle, der ikke har en eneste flad gade. Kørevejen ender på en parkeringsplads 50-60 trappetrin over byens købmandsforretning og “torvet”. Herfra er der så trapper op og ned til byens forskellige Bed & Breakfast og til byens enlige restaurant.
Man kan sige, at det er lidt afsides at bo. Nej, det er det ikke. En af stierne i byen er nemlig Gudernes Sti. Og fra et hvilket som helt hus i byen er der den mest fantastiske udsigt over Middelhavet og de bjergrige kyster på begge sider. Og helt ude til højre kan man se Capri. Halvvejs mod Capri ser man to dragende øer. Der er farlige, ved vi fra den græske forfatter Homér. Det er nemlig Sirenernes ø. Det var her skønne kvinder med vidunderlige stemmer lokkede sømænd til sig med det resultat, at deres skibe splintredes mod klipperne. Men Odysseus klarede sig forbi ved at lade sig binde til masten mens hans mandskab fik lukket øregangene med voks.
Man skal have bind for øjnene, voks i ørene, vat i næsen og være bundet med solidt tovværk til et træ i Danmark for ikke at blive fuldstændig forgabt i det her landskab i det sydlige Italien.